Shtetet anetare te Eurozones rane dakord per nje pakete te gjere per mbrojtjen e monedhes se perbashket. Do te ngrihet nje fond i perhershem per kredi emergjence. Mekataret e deficiteve do te ndeshkohen. Dhe vendet e zones se Euros por edhe disa shtete jashte eurozones duan te koordinojne me mire me njeri-tjetrin politiken e tyre financiare ekonomike dhe sociale.


Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Shtetet anetare te Eurozones rane dakord per nje pakete te gjere per mbrojtjen e monedhes se perbashket


Kancelarja gjermane Angela Merkel u tregua e kenaqur me kete rezultat Me kete u krijua nje pakete e pergjithshme e cila mendoj se eshte e pajisur me mire. Nese ne jemi pajisur me te gjithe instrumentat kete do ta tregoje koha. Por instrumentat per kete ne i kemi. Tani na nevojitet vetem deshira politike per ti perdorur te gjitha keto te cilat ia dhame ne duar vetes.


Por persa i perket krizes politike dhe financiare te Portugalise kjo nuk ndryshon me asgje. Shumica e qeverive te BE mendojne se Portugalise do ti duhet se shpejti te kerkoje mbrojtje nen ombrellen shpetimtare.


Gjate diteve te takimit te nivelit te larte edhe NATO-ja ra dakord per ceshtjen e komandes ne nderhyrjen ne Libi. Fillimisht presidenti francez Nikolas Sarkozi nuk donte ta vendoste aksionin ushtarak nen komanden e NATO-s. Tani u arrit nje kompromis sipas te cilit koordinimi operacional teknik te jete ne duart e NATO-s ndersa ai politik te jete ne duart e koalicionit nen drejtimin e Frances Britanise se Madhe dhe SHBA.


Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Kancelarja gjermane Angela Merkel e kenaqur me rezultatin e samitit


Sarkozy e pershendeti qe me Katarin dhe Emiratet e Bashkuara Arabe ne nderhyrjen ushtarake marrin pjese edhe shtete arabe. Pikerisht per kete eshte i nevojshem edhe me tej koalicioni tha presidenti francez NATO-ja nuk mund te absorboje Emiratet dhe Katarin. Kjo nuk behet do te ishte krejtesisht kunderproduktive. Do ti benim nje nder te madh zotit Gaddafi sepse do ti thoshim se ekziston vetem NATO-ja dhe jo koalicioni.


Por kjo ndarje e komplikuar nuk pritet te mbetet fjala e fundit. Ne baze te negociatave pritet qe NATO-ja te marre mbikqyrjen e pergjithshme mbi operacionin.


Me kembenguljen e kancelares Merkel shtetet e BE rane dakord per te ashtuquajtura teste ngarkese per te 143 centralet berthamore ne zonen e BE. Por verifikimi i sigurise eshte vullnetar. Edhe standardi i testeve do te sjelle diskutime per nje periudhe kohe. Berlini mbylli disa centrale atomike. France dhe Britania e Madhe nuk shohin shkas per ta vene ne diskutim politiken e tyre atomike. Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Nikolas Sarkozi nuk donte ta vendoste aksionin ushtarak nen komanden e NATO


Autor Kristof Hasselbach/ Auron Dodi


Redaktoi Aida Cama