Dekreti, falje për trafikuesit e deri tek vrasësit

Presidenca para nj viti prcaktoi kriteret e reja pr t gjith t dnuarit q prfitojn falje vjetore. Zyra juridike e Presidentit Bamir Topi prcaktoi procedura t reja pr faljen presidenciale, duke mos prjashtuar nga e drejta e amnistis as ata persona q kan kryer vrasje. Duket se kt hapsir shfrytzoi edhe kreu i shtetit kt vit, pr t firmosin dekretin e faljes mbi emrat e 49 vrassve. N rast se n paketn e kritereve t mparshme kishte kufizime pr falje, pasi jo do i burgosur mund t krkonte amnisti, kt her, procedurat ligjore nuk prjashtojn asnj t dnuar, pavarsisht nga lloji i veprs penale pr t ciln sht dnuar q t krkoj nga Presidenti i Republiks faljen e dnimit. Jan nj sr dokumentesh, ndryshe nga ato t viteve t kaluara, t cilat nisin me krkesn pr falje nnshkruar nga i dnuari ose familjart e tij drejtuar Presidentit t Republiks. N kt krkes duhet t jepen domosdoshmrish t dhna lidhur me veprn penale pr t ciln sht dnuar personi, numrin dhe datn e vendimit gjyqsor, gjykatn q e ka dhn vendimin, dnimin e dhn ndaj tij nga gjykata, datn e arrestimit, masn e dnimit t vuajtur deri n at moment, si dhe dnimin e mbetur, gjendjen familjare, shndetsore t t dnuarit dhe arsyen pse krkohet falja. Ligji nuk prjashton asnj t dnuar, pavarsisht nga lloji i veprs penale pr t ciln sht dnuar, q t krkoj nga Presidenti i Republiks faljen e dnimit ose zvendsimin e tij. Nj tjetr krkes sht vendimi gjyqsor i forms s prer lidhur me dnimin e tij (vendimi i gjykats s rrethit, ku pasqyrohen t gjitha ndryshimet q ka psuar ky vendim n shkall t ndryshme t gjyqsorit). Prve ksaj, krkohet certifikat lindjeje dhe certifikat familjare e t dnuarit. Dhe dokumenti tjetr ka t bj me dshmin e penalitetit t t dnuarit. Dokumentacioni i lartprmendur duhet t jet origjinal ose fotokopje e noterizuar, si dhe t niset zyrtarisht nga propozuesi dhe jo nga i dnuari apo familjart e tij, pasi n t kundrt nuk do t konsiderohet i vlefshm pr eljen e procedurave t faljes dhe Drejtoria Juridike dhe e Koordinimit pran Institucionit t Presidentit t Republiks do t’ia kthej dokumentet drguesit me qllim q t nisen zyrtarisht nga propozuesi. Vrtetimet (t dhnat) mbi kohn vuajtjes s dnimit, Institucionin e vuajtjes s dnimit, pr t dnuarit q vuajn dnimin npr burgje dhe t dhna t ngjashme merren nga Institucioni i Presidentit t Republiks n Drejtorin e Prgjithshme t Burgjeve. Gjithashtu edhe t dhnat mbi sjelljen e t dnuarve n burgje, gjendjen e tyre shndetsore ose gjendjen ekonomike dhe familjare t t dnuarit, merren zyrtarisht nga Institucioni i Presidentit tek institucionet prkatse dhe nuk jan dokumente t detyrueshme, q i krkohet personit q e ka
krkesn, pr ta sjell bashk me krkesn n Institucionin e Presidencs. Gjithashtu nuk ekziston nj formular standard pr brjen e krkess, krkesa do t bhet nga i dnuari ose t afrmit e tij dhe duhet t prmbush krkesat e msiprme dhe duhet t drgohet n Institucionin e Presidentit t Republiks nga propozuesi bashk me dokumentet e tjera. E drejta e faljes sht nj e drejt vetm e Presidentit t Republiks, nj e drejt kushtetuese e parashikuar nga neni 92/b i Kushtetuts dhe e normuar nga neni 70 I Kodit Penal, ligji nr. 6299, dat 27.03.1981 “Pr faljet”, ndryshuar me ligjin nr.7682, dat 09.03.1993. Ligji parashikon nj procedur t caktuar pr t’iu drejtuar Presidentit t Republiks me krkes pr falje t dnimit. Sipas nenit 2 t ligjit nr. 6299, dat 27.03.1981, ndryshuar me nenin 1 t ligjit nr. 7682, dat 09.03.1993 kan t drejt t’i bjn Presidentit t Republiks propozim pr falje me iniciativn e tyre ose me krkesn e t dnuarit apo t pjestarve t familjes s tij, Kshilli i Ministrave, ministrit dhe institucionet e tjera qendrore, organet qendrore t organizatave joqeveritare, organet prfaqsuese ose ekzekutive t pushtetit vendor (komuna dhe bashki), gjykatat, prokurorit, organet e rendit publik.