Në një shkrim të Brankica Ristiç, në edicionin e Sputnik në serbisht, theksohet se Edi Rama qëndron pas kundërshtimit të Hashim Thaçit ndaj NATO-s për çështjen e ushtrisë dhe se po destabilizon Ballkanin nëpërmjet Maqedonisë.


Sipas Sputnik, replikat ndërmjet SHBA dhe Hashim Thaçit për ushtrinë janë thjesht lojëra.


Të premten, shkruan më tej Sputnik, u shënuan dhjetë vjet që kur Marti Ahtisaari, i dërguari i posaçëm i Kombeve të Bashkuara, i dha fund të ashtuquajturave bisedimet e Vjenës ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.


Plani i tij për një zgjidhje të krizës, i cili nuk u pranua nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së, u bë themeli mbi të cilin Kosova shpalli pavarësinë në shkurt të vitit 2008.


Pesë vjet më pas u nënshkrua Marrëveshja e Brukselit në vitin 2013, ku u bë përpjekja e dytë për të gjetur një kompromis ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.


Megjithatë, as Bashkimi Europian dhe as OKB-së dhjetë vjet më parë, nuk ka arritur një marrëveshje të madhe për të detyruar Prishtinën për të rënë dakord për çdo kompromis.


Më pas Sputnik shkruan se besohej edhe pse jo pa arsye se fuqia e Prishtinës është SHBA dhe NATO-s, për shkak se Kosova e pavarur është një eksperiment në të cilin Amerika u përpoq një mënyrë për të krijuar një vend të ri, një bazë ushtarake të NATO-s. Por tashmë po bëhet e qartë se çdo gjë ndodh me bekimin e Tiranës.


Ja një pjesë e këtij shkrimi:


Privilegjet që kanë shqiptarët në në këto 20 vite nga Shtetet e Bashkuara kanë qenë shumë të mëdha.


Shembulli më i fundit është Maqedonia, ku është duke u formuar një shtet i tretë shqiptar në Ballkan.


Shqiptarët janë aq të fortë jo vetëm numerikisht, por edhe ushtarakisht, dhe po bëhen një kërcënim në Ballkan.


Shteti amë është Shqipëria, dhe në rajon mbretëron hija e Edi Ramës.


Shqipëria po forcohet shumë ekonomisht dhe ushtarakisht.


Ajo është një anëtare e aleancës më të fuqishme ushtarake në botë, ka arritur shumë nga qëllimet e dikurshme.


Shqipëria natyrale, është një emër për të fshehur Shqipërinë e Madhe, që në fakt tashmë është krijuar.


Sot Shqipëria nuk është një shtet me një fuqi që askush nuk e di realisht.


Eshtë një vend në të cilin emigrantët ekonomikë po kthehen. Kryeqyteti i saj ka 800.000 banorë.


Të kthyerit janë duke ardhur në shtëpi duke investuar dhe situata në politike dhe në kuptimin social është e qëndrueshme. Ekonomia e saj është në rritje.


Prodhuesit europiane masivisht po lëvizin atje. Italianët janë duke investuar në Shqipëri, sepse ajo ofron mundësi për biznesin që nuk ka oferta në Itali.


Rreth 400 kompani italiane veprojnë në Shqipëri dhe kanë punësuar 120,000 persona.


Sipas një raporti të Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim në vitin 2016, nga 11 vende  të rajonit, shtatë përfunduan me rritje ekonomike.


Rajoni udhëhiqet nga Rumania që ka qenë mbi mesataren, ndërkohë Shqipëria ka pasur një trend rritje me 3.3 për qind.


Ndërsa fuqia ushtarake e Shqipërisë në fillim të viteve nëntëdhjetë ka qenë e papërfillshme, tashmë ushtria është trajnuar me standardet e NATO-s, ka pajisje moderne, dhe kohët e fundit kanë marrë donacione armësh të rënda përmes fuqive perëndimore.


Në vitin 2001, Shqipëria nisi një program dhjetëvjeçar të modernizimit dhe rikonstruksionin e forcave të armatosura. Forcat e armatosura kanë 14,500 ushtarë në shërbim aktiv, duke përfshirë 2,000 civilë të trajnuar sipas standardeve të NATO-s.


Kjo reformë ka përfshirë shkatërrimin e sasive të mëdha të armëve të vjetëruara, municionit dhe pajisjeve, duke përfshirë avionë luftarakë, helikopterë, anije luftarake, tanke, artileri dhe municione. Numri i rekrutëve të mundshëm është 1.571.050.


Pra, nëse dikush pyet se pse Thaçi i ktheu fjalën Perëndimit, përgjigja është: dëgjoi pëshpëritjet e Tiranës.