Redaksia që hartoi dhe publikoi Enciklopedinë e debateve në Maqedoni nuk do të ekzistojë më, pas një vendimi të Kryesisë së Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë. Kryesia vendosi që brenda një muaji të formohet një redaksi e re, e cila do të bëjë korrigjimet kontestuese të kësaj vepre, si në aspektin social ashtu edhe shkencor. Lëvizja erdhi pas deklaratës së zëdhënësit të qeverisë maqedonase, se hartuesit e enciklopedisë duhet të mbajnë përgjegjësitë e tyre. Pas shkrirjes së redaksisë së kryesuar nga Bllazhe Ristovski, redaksia e re do të ketë përfaqësues të nderuar të bashkësive etnike, edhe ato jo-maxhoritare, ku do të bëjë korrigjimin e historisë dhe marrëdhëniet shoqërore në vend, veçanërisht në pjesën për shqiptarët dhe marrëdhënieve me faktorin ndërkombëtar. Ish kryeredaktori i enciklopedisë, Ristovski tha për mediat se nuk e hedh poshtë këtë projekt “grandioz”. “E kam bërë këtë enciklopedi me 300 bashkëpunëtorë të ngushtë. Çfarë personaliteti kam po t’u kthej shpinën atyre? Nuk jap dorëheqjen sepse nuk ndjehem fajtor”, tha ai, citon MINA. Ambasadori i BE-së në Shkup, Ervan Fuere tha se ky do jetë shans i shkëlqyer që akademikët ta zgjidhin këtë çështje në frymën e mirëkuptimit dhe besimit midis komuniteteve.