brbrTre shkencetaret britanike Davit Toules dhe dy bashkepunetoret Dankan Haldein e Majkell Kosterlitz jane fituesit e cmimit Nobel ne Fizike per vitin 2016 per zbulimet e tyre ne format e rralla te materies Ata do te ndajne cmimin prej 727 mije paundesh Gjate njoftimit te fituesve komitetit i nobelit theksoi se tre kerkuesit kane hapur dyert e dijes drejt nje bote te panjohur Shkencetaret britanik me baze ne SHBA kane perdorur formulat matematikore per te shpjeguar efektet e materies ne gjendjen super te lengshme por edhe te superpercjellesit Te materiet e ftohta dhe ato ekstremisht te sheshta shkencetaret kane verejtur sjellje te pazakonte te atomeve Nje efekt i ngjashem ndodh edhe kur lendet ndryshojne gjendjet e tyre nga te ngurta ne te lengshme dhe ne gaz Zbulimi i shkencetareve britanik shihet me mjaft rendesi vecanerisht ne dizajnimin e materialeve me teknologji te re Kerkuesit aktualisht punojne ne Shtetet e Bashkuara ne Universitetin e Uashingtonit Priston University dhe Braun University Nobeli ne Fizike pason ate te nje dite me pare ne Mjekesi te cilin e mori shkencetari japonez Ohsumi per studimin e qelizave te demtuara dhe riciklimin e elementeve te tyrebrbr


googletagpubadsdefinePassback10066666adxpvizionplus728x90 728 90display
br