ppA është një nga kompanitë offshore të regjistruara në Panama edhe ajo që në mes të vitit 2013 fitoi në Shqipëri, koncesionin e markimit të karburanteve? Së paku këto dyshime lindin pas publikimit të dokumentave të para të Panama Papers, ku përfshihen emra të njohur të politikës dhe financës globale.


GFI Albania, nëpërmjet një kontrate 10-vjeçare që kushton 150 milionë euro, duhej të ngjyroste naftën në përputhje me qëllimin e përdorimit, me qëllim eliminimin e abuzimit me cilësinë e destinacionit dhe në fund shmangien e taksave.


Pikërisht me këtë qëllim asaj iu dha koncesioni në javët e fundit të qeverisë Berisha. Por pikërisht në këtë kohë rezulton që ajo të jetë rregjistruar edhe në Panama pranë kabinetit Mossac Fonseca nga i cili karnë rrjeshur plot 11 milionë emaila konfidenciale. Sipas gazetarëve investigues, ky kabinet përdorej ose nga ata që rregjistroheshin për të fshehur taksat në parajsat fiskale, ose nga politikanët e lartë apo fëmijët e tyre që donin të fshihnin përfitimet e paligjshme.


Një nga mediat që ka marrë pjesë në hulumtimin e këtij skandali është edhe gazeta izraelite Haaretz. Në kuadër të investigimit të saj ajo ka zbuluar se aty është i përfshirë edhe avokati Assaf Hulkin. “Ky i fundit ka një kompani tjetër jashtë vendit”, raporton Haaretz. Ajo është GFI Technologies regjistruar në maj të vitit 2013 në Anguilla për të investuar në Shqipëri.


Në fakt, Halkin dhe një shqiptar tjetër i quajtur Ismail Mulleti janë pronarë të kompanisë.


Në Shqipëri ata njihen si kompania GFI që ka marrë përsipër markimin e karburanteve.


Eshtë pikërisht ku koncesion që ka ngjallur shumë debate në vend. Që nga mënyra si u dha nga qeveria Berisha, që nga pikëpyetjet se kush fsheheshin pas tij e deri tek mardhëniet e dyshimta që ai krijoi me qeverinë e re që në fillim tha se do ta anulonte./Lapsi