Gjate tete diteve ne Prishtine ne kuader te Festivalit Nderkombetar te Studenteve per Film dhe Teater 145Skena UP146 do te shfaqen 96 filma dhe 11 shfaqje teatrore. Te pranishem midis te tjereve do te jene edhe 150 mysafire nderkombetare.


Nga Alfred Beka me 03 dhjetor 2010 ne ora 1104

Festivali Nderkombetar i Studenteve per Film dhe Teater 145Skena UP146 sivjet do te sjelle para publikut kosovar nje numer bukur te madh te filmave dhe shfaqjeve teatrore nga vende te ndryshme te botes. I themeluar para tete vjetesh festivali Skena UP tashme ka marre nje fizionomi te nje festivali te njohur dhe te organizuar mire ashtu sic i ka hije nje festivali nderkombetar.Duke folur ne nje konference per media Arben Zharku drejtor i festivalit tha se qe tete vjet Festivali Nderkombetar i Studenteve per Film dhe Teater 145Skena UP146 eshte rritur me shume. Ai tregoi se sivjet ka pasur nje numer rekord te konkurruesve nga vende te ndryshme te botes.147Sivjet kemi pasur konkurrim rekord ne programin tone dhe ne te njejten kohe nevoja e madhe nderkombetare per me qene ne Skena UP ka qene e madhe. Sivjet ne programin e Skena UP do te shfaqen 96 filma 11 shfaqje teatrore si dhe punetori te ndryshme148 tha Zharku. Gjate tete diteve sa do te mbahet ky festival i cili do te filloje sot e premte dhe do te zgjase deri me 10 dhjetor Kosoven e bashke me te edhe Teatrin Kombetar si dhe kinemane ABC do t146i vizitojne rreth 150 mysafire nderkombetare.147Programi i filmit ka prurje te reja pervec konkurrences nderkombetare qe marrin pjese 50 filma do te kete edhe programe te tjera ku njeri prej tyre eshte konkurrenca kombetare ku ka filma nga Kosova dhe Shqiperia. Eshte nje program special Reconect qe ka filma nga fakulteti i arteve ne Beograd. Me neve do te kete shume mysafire te njohur. Si cdo here filmi eshte me i lehte me shetit ne bote. Ne programin e filmit dhe teatrit kujdesemi me pas cilesi te larte. Ne i vizitojme 11 festivale gjate vitit dhe shohim pune te mira te akademive te ndryshme. Te dy programet si ai i filmit si ai i teatrit jane shume

Cilesore148 tha Zharku.Si cdo vit festivali i ka cmimet e zakonshme. Ne kategorine e filmit kombetar Zharku tha se do te kete filma te mire nga Kosova dhe Shqiperia. Dy filma 147Gjini148 dhe 147Tri dritaret148 jane nga Kosova dhe jane ne konkurrence nderkombetare. Zharku shpjegoi se keta jane filma qe selektoret e kane pare qe jane te kategorise nderkombetare.147Nuk ka ndonje film ose shfaqje qe ka me ndodhe si prodhim i Skena UP sepse ne jemi te fokusuar ne programin e festivalit. Mirepo punetorite dhe ligjeratat do t146iu mundesojne te mesojne se si behet. Filmat jane prej janarit te vitit 2009 dhe deri te fundi i vitit 2010.

Shfaqjet jane krejt prodhim i 2010-es148 tregoi Zharku. Sa u perket cmimeve do te jene gjithsejte nente pese per film dhe kater per teater. Cmimi per filmin me te mire artistik dokumentar te animuar per skenarin fotografine pastaj cmimi kombetar per filmin. Nderkaq ne teater do te jene cmimet shfaqja me e mire regjia me e mire dhe

aktori dhe aktorja me e mire. Eshte statuja e festivalit Skena UP krejt ajo qe filmat do te fitojne.147Kemi menduar nese duhet me nda cmime ose jo. Mirepo ne fund kemi vendos qe me nda nje statuje. Kjo eshte per shkak te buxhetit. Mirepo keto statuja iu mundesojne te rinjve qe t146u hapen dyert ne teatro te ndryshme. Cmimet jane nje lloj vleresimi per keta talente te rinj148 tha Zharku.Ndersa Zana Hoxha-Krasniqi pergjegjese per shfaqjet teatrale tha se ka pasur nje interesim te jashtezakonshem nga akademi te ndryshme.147Sivjet kemi bere nje perzgjedhje duke u bazuar ne dhenien e perparesise per vendet qe nuk kane qene pjesemarrese me heret. Pastaj jane akademite e rajonit dhe Evropes. Do te jene 11 shfaqje dhe disa prej tyre do te jene ne konkurrence zyrtare te festivalit. Shfaqjet do te jepen ne TKK Teatri Dodona dhe Teatrin Oda. Shfaqjet do te jepen ne dy termine ne oren 1800 dhe prej ores 2200. Shpresojme qe do te thyejme rekordin e te gjitha festivaleve per nga shikueshmeria dhe cilesia e shfaqjeve148 tha Hoxha-Krasniqi.Ceremonia e hapjes do te mbahet sonte e premte ne Teatrin Kombetar duke filluar nga ora 2000.