Klasifikimi per aftesine afatgjate kredituese te Greqise ulet nga B ne CCC beri te ditur te henen 13.06. Standard amp Poors. Me kete edhe shtete si Pakistani Ekuadori ose Xhamajka vleresohen me te besueshme per te marre kredi se sa helenet.


StandardampPoors pret ristrukturim te afert te borxhit te Greqise


Agjencia deklaroi si argumentim se gjasat per nje te ashtuquajtur ristrukturim te bute te borxhit jane shtuar. Kur hua te vjetra kembehen me te reja me nje kohezgjatje me te madhe duhet pasur frike se kreditoret duhet te heqin dore nga nje pjese e parave qe kane dhene hua. Kete StandardampPoors e vlereson si pamundesi pagese.


Bildunterschrift Sa shume euro i nevoiten Greqise per te shpetuar vendin nga falimentimiMe klasifikimin e ri Greqia eshe vetem kater shkalle larg shkalles me te ulet kategorise D. Nje vleresim i tille do tia ndalonte Bankes Qendrore Evropiane qe te pranonte kredi shteterore greke si siguri. Kjo mund te kete pasoja te paparashikueshme per sistemin evropian te bankave.


Athina reagon e zhgenjyer


Perspektiven afatgjate per Greqine StandardampPoors e percaktoi si negative. Ne vitin 2012 Athina ka mundesi qe te mos jete ne gjendje te siguroje vete para ne tregjet financiare. Qeveria greke reagoi me zhgenjim ndaj ketij vendimi. StandardampPoors nuk mban parasysh qe Greqia ka nisur reforma te ashpra dhe mbetet anetar i Eurozones u tha ne Athine.


Ministrat e financave te BE konsultohen per paketen e re te ndihmave


Mosbesimi i shprehur me uljen ne shkallen e klasifikimit te Greqise besohet se do ta nxise diskutimin per nje pakete te re ndihmash per Greqine. Shefat e sektoreve do te diskutojne vec kesaj si mund te shmangen ne te ardhmen kriza te ngjashme borxhesh.


Nderkohe Shoqata Federale e Bankave gjermane i ka sinjalizuar qeverise gatishmeri per bisedime per nje pjesemarrje te kreditoreve private ne nje pakete te re ndihme per Greqine. Kryetari i kesaj shoqate i quajti te arsyeshme propozimet e paraqitura nje dite me pare nga ministri i Financave Schaumluble ne parlament si te arsyeshme.Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Kryeministri grek Giorgos Papandreou


Tani behet fjale me pak per ate qe bankat te mos preken por qe te shihet se si ta mos e rrezikojme stabilitetin financiar me masat qe do te merren.


Plan i ri kursimesh nga Athina


Paketa e re e ndihmave sipas informacioneve do te jete ne shumen 90 deri 120 miliarde dollare. Njekohesisht deri ne fund te qershorit do te kerkohet qe Parlamenti i Athines te miratoje nje plan te ri kursimesh i cili parashikon shkurtime ne masen 284 miliarde dollare deri ne vitin 2015. Kjo shume do te arrihet permes privatizimit te sipermarrjeve shteterore rritjes se taksave shkurtimit te pagave te nepunesve civile dhe uljen e sherbimeve sociale.


Autor Auron Dodi Thomas Grimmer/dw


Redaktoi Mimoza Cika-Kelmendi