Facebook shkruan ne kerkesen paraqitur autoritetit te mbikqyrjes se burses ne SHBA se synon te mbledhe pese miliarde dollare nga emetimi i aksioneve. Por kjo shifer eshte vetem nje pike fillestare referimi per te llogaritur kostot e rregjistrimit. Analistet presin me mbledhjen e deri dhjete miliarde dollareve.Data e sakte per kuotimin ne burse nuk eshte bere ende e njohur normalisht kalojen tre muaj nga paraqitja e kerkeses dhe transaksioneve te para me aksione. E panjohur eshte gjithashtu sasia e aksioneve qe do te hidhen per shitje ne burse.Ne varesi te suksesit te shitjes se pare ne burse vlera e kompanise Facebook mund te vleresohet me deri 100 miliarde dollare besojne veshguesit e kesaj dege. Kjo do ta bente themeluesin e Facebook Mark Zuckerberg amerikanin e katert me te pasur te pakten ne leter. Zuckerberg njekohesisht edhe CEO i kompanise zoteron 28 per qind te aksioneve te cilat sipas vleresimeve kane nje vlere prej 28 miliarde dollaresh. Nga dokumentet e paraqitur rezulton se edhe pas hyrjes ne burse Zuckerberg do te vazhdoje te mbaje kontrollin absolut te kompanise me 57 per qind te aksioneve me te drejte vote. Arsyeja eshte se ai zoteron aksione me me shume te drejta vote. Vec kesaj disa investues te hershem te Facebook i kane kaluar atij te drejtat e votes.Bildunterschrift Mark ZuckerbergRroga miliardesheSi drejtor ekzekutiv CEO i Facebook 27 - vjecari i Zuckerberg vitin e fundit ka fituar rreth 15 milione dollare. Vitin e ardhshem rroga e tij baze do te jete vetem 1 dollar. Punonjesja e paguar me mire e Facebook eshte Sheryl Sandberg drejtore e biznesit operativ e cila me pare punonte ne Google. Sandberg ka fituar vitin e fundit rreth 305 milione dollare Mark Schroepfer kryeinxhinieri mori rreth 25 milione dollare.Facebook ne fillim nuk u themelua per te qene nje sipermarrje shpjegon Zuckerberg ne nje leter e cila eshte pjese e kerkeses drejtuar autoritetit per mbikqyrjen e burses. Ai u ngrit per te permbushur nje mision social per te bere boten me te hapur dhe te lidhur me mire.Facebook duhet te binde tani investuesit potenciale se me kete mision mund te fitohet edhe mjaft para. Sipas prospektit te burses Facebook ka aktualisht rreth 845 milione perdorues ne muaj. Vitin e fundit kompania realizoi nje xhiro prej 37 miliarde dollaresh fitimi neto ishte 1 miliard dollare. Te ardhurat vijne kryesisht nga reklamat dhe lojerat.Me i madh se GoogleEdhe nese kuotimi ne burse i Facebook do te sillte vetem pese miliarde dollare do te ishte megjithate nje shifer rekord ne sektorin e teknologjise se informacionit. Google ofruesi i sherbimeve te kerkimit dhe online me kuotimin ne burse ne 2004 mblodhi rreth 17 miliarde dollare.Nese kuotimi do te sillte dhjete miliarde dollare do te ishte kuotimi i katert me i madh ne historine e SHBA-se pas kompanise se kartave te kredise Visa prodhuesit te automobileve General Motors dhe kompanise se telefonise mobile ATampT eireless njofton agjencia Reuters.Qe perpara kuotimit ne burse Facebook ka mbledhur shume para nga investuesit private sic vleresohet nga 12 deri 23 miliarde dollare. Meqenese Facebook nuk eshte ende i kuotuar ne burse nuk ka qene i detyruar te jape te dhena per shifrat e biznesit. Nder investuesit me te hershem eshte edhe Peter Thiel i cili ne 2004 investoi tek Facebook rreth 500.000 dollare. Vetem kater muaj me pare Marc Zuckerberg Dustin Moskovitz Chris Hughes dhe Eduardo Saverin kishin sjelle ne jete rrejtin social ne universitetin elitar HarvardBildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Pamje e faqes se facebookut.Amerikani Thiel i lindur ne Gjermani ishte nje nga themeluesit e PayPal dhe fitoi nje pasuri te vertete kur sherbimi i pageses ne internet u ble nga Ebay per 15 miliarde dollare.Nga 1 dollare behen 6000Sa me shpejt moren pjese me kapital ne Facebook investuesit aq me e madhe ishte pjesa qe moren per investimin e tyre. Peter Thiel zoteron sot rreth tre perqind te kapitalit te Facebook. Nese vlera e Facebook do te jete vertet 50 miliarde dollare sic vleresohet atehere investimi prej gjysme milioni dollare i ka sjelle Thiel-it rreth tre miliarde. Me fjale te tjera nga 1 dollar brenda pak vjetesh jane bere 6.000 dollare.Edhe shume punonjes te Facebook te cilet jane paguar pjeserisht ne pjese kapitali me futjen ne burse mund te behen milionere brenda nates.Autor Andreas Becker / E. Xhani

Redaktoi Lindita Arapi