Afro tridhjete te rinj jane angazhuar kete vit prane Teatrit te Operes dhe Baletit ne muziken operistike balet instrumente dhe ne Ansambel duke perfituar nga Fondi i te Rinjve qe Ministria e Turizmit Kultures Rinise dhe Sporteve akordon cdo vit per institucionet e kultures. Te paret i prezantohen publikut kengetaret e muzikes operistike.

Ata interpretojne te 15-te se bashku ne nje koncertin e dates 5 nentor ora 19.00 ne Teatrin e Operes dhe Baletit. Per here te pare perfitojne nga ky fond sopranot Ardita Menaj dhe Aplikejda Qirko mexosopranot Ivana Hoxha dhe Klodiana Laze dhe tenori Denis Skuraj.

Kurse te tjeret kane aplikuar edhe vitet e shkuara dhe madje kane arritur te marrin role te para ne prodhimet operistike. shte fjala per sopranon Emiljana Palushaj qe brenda ketij viti ka interpretuar dy role kryesore ne operen La vita e sogno te David Tukicit dhe te Perrallat e Hofmanit.

Te rinj te tjere qe perfitojne nga ky fond dhe qe jane pare ne shfaqje operistike sopranoja Rezarta Qevani te Rigoletto Ina Gaqi te Manon Lescaut baritoni Genc Vozga te Perrallat e Hofmanit dhe baritoni Eduard Sokoli te Anna Bolena. Nga ky fond kane perfituar edhe tenoret Fatbardh Karaj Oltion Mehilli Denis Skuraj dhe sopranoja Lira Milla.

Ne Ansambel jane angazhuar kater soliste. Per here te pare eshte Holta Alliu dhe Iris Bega kurse Rudina Delia dhe Merita Qeramixhi e kane prekur skenen e Ansamblit te Kengeve dhe Valleve pak me shpejt.

Ne balet jane angazhuar tri balerina te reja Loreta Bala Adela Mucollari dhe Mirela Nurka. Ne Ansambel vetem dy Lorena Isaku dhe Elton efa.

Instrumentiste Fatos Bardulla violine Aida Kasmi harpe Briken Burgia korno dhe as/dirigjent Valmir Xoxa. Kurse nga instrumentistet popullore ka perfituar Alban Tahiri violine. Instrumentistet jane angazhuar ne cdo shfaqje te Teatrit te Operes.

Ky eshte viti i katert qe Ministria e jep kete fond per rinine. Kete vit fondi eshte 7.425.000 leke qe sipas zedheneses per shtyp te Teatrit Elfrida Gubera fondi eshte rritur nga viti ne vit duke rritur keshtu edhe numrin e te rinjve qe pranohen ne Teatrin e Operes. Ne vitin e pare kane qene 15 te rinj kater vite me vone ky numer ka arritur ne 30.