Fatos Mahmutaj

Presidenti “boshatis” burgjet, lirohen 114 vetë, u fal gjobat e dhëna nga gjykatat 14 të tjerëve, ndërsa ul plot 501 vite burg për 239 të dënuar. Dekreti i kreut të shtetit është firmosur mëngjesin e djeshëm dhe brenda pak minutash ka mbërritur zyrtarisht në Drejtorinë e Përgjithshme të Burgjeve dhe më pas nëpër institucionet e vuajtjes së dënimit ku u janë komunikuar lirimet të dënuarve që kanë përfituar. Pas dekretit presidencial kanë lënë qelitë 28 gra që vuanin dënimet në burgun 325 në kryeqytet, ndërsa 35 të tjera kanë përfituar nga mëshira e kreut të shtetit duke marrë ulje të disa viteve nga dënimi që u ka mbetur për të vuajtur. Po kështu kreu i shtetit ka liruar apo u ka ulur dënimet edhe thuajse të gjithë të miturve që ndodhet në qelitë e burgut e Kavajës dhe atij të Vlorës. Referuar listës së personave të “mëshiruar” nga Presidenti i Republikës Bamir Topi dënimet e falura variojnë nga pak ditë burg për ata që janë liruar përfundimisht, deri në 10 vite burg për ata që kanë përfituar ulje të dënimeve të mbetura. Burime nga institucioni i Presidencës pohuan dje se personat që janë të lirë me dekretin e faljes janë gra, të cilave u është mundësuar kthimi në familjet e tyre, si dhe persona të dënuar për vepra penale që nuk paraqesin rrezikshmëri të theksuar shoqërore. Po kështu kanë përfituar nga falja e Presidentit edhe persona të dënuar nga Krimet e Rënda apo që kanë kryer vepra të rënda penale por kriter për ta ka qenë koha e paktë që u kishte mbetur nga përfundimi i dënimit. Zyrtarisht, institucioni i Presidencës pohoi dje se kreu i shtetit, dekretoi faljen e dënimeve mbështetur në nenin 92, pika “b” dhe 93 të Kushtetutës, nenit 70 të Kodit Penal si dhe nenit 1 të ligjit numër 6299, datë 27 mars 1981 “Për faljen”, të ndryshuar me ligjin numër 7682, datë 9 mars 1993 “Për disa ndryshime në ligje”. Ndërkohë pohohet se propozimet për faljen e dënimeve i kanë paraqitur në Presidencë organet e pushtetit lokal, vetë të burgosurit që në mjaft raste i kanë dërguar kërkesat kolektivisht nga burgjet ku vuanin dënimet, si dhe në disa raste kërkesat në Presidencë i kanë dërguar institucione të tjera. Në fund të dekretit të shpallur dje kreu i shtetit pohon se ai hyn në fuqi menjëherë, duke urdhëruar “hapjen”e dyerve të qelive menjëherë pas publikimit të tij. Referuar listës së emrave që kanë përfituar ulje dënimi apo lirime të menjëhershme nga qelia janë edhe mjaft të burgosur për trafiqe apo të tjerë që janë dënuar për vrasje. Në dekret vihen re edhe emrat e ish-bosit të piramidës “Vefa” Vehbi Alimuçaj dhe ish-kreut të degës së “Gjallicës” në Vlorë në vitin 1997, Fitim Kërxhalliu. Këta janë të vetmit nga krerët e piramidave që qëndrojnë në qelitë e burgjeve, pasi “kolegët” e tyre që në total u grabitën shqiptarëve me anë të mashtrimit rreth 900 milionë USD, tashmë janë të lirë pasi përfituan nga amnistia e vitin 2006 apo nga lirimet me kusht të dhëna nga gjykatat në bazë të sjelljes së mirë në qeli. Po kështu nga “mëshira” e kreut të shtetit kanë përfituar ulje dënimesh edhe gra të tjera të dënuara për vrasje dhe krime të tjera të rënda. Mesditën e djeshme, pas përfundimit të procedurave të lirimit të të burgosurve, burgu 325 në kryeqytet thuajse u boshatis pasi pjesa më e madhe e të dënuarve në këtë institucion lanë qelitë. Kjo për faktin se Presidenti Topi u fali ata pak muaj që u kishin mbetur nga përfundimi i dënimeve.

Vehbi Alimuçaj
Kreu i piramidës “VEFA”, i dënuar me 18 vjet burg për mashtrime në shuma të mëdha ka përfituar dje nga mëshira e kreut të shtetit duke iu ulur një vit nga dënimi i mbetur. Alimuçaj i burgosur në vitin 2000 tashmë ka vuajtur pjesën më të madhe të dënimit dhe i kanë mbetur edhe pak kohë nga shlyerja përfundimtare e tij. Aktualisht Alimuçaj ndodhet në qelitë e Spitalit të Burgjeve.

Fitim Gërxhalliu
Fitim Gërxhalliu, ndihmësi kryesor i dy bashkëshortëve Shemsie dhe Gani Kadria, ish-bosëve të piramidës “Gjallica” ka përfituar dje dekreti Presidencial uljen e dy viteve nga dënimi i mbetur. Gërxhalliu është dënuar me 17 vjet burg dhe duke llogaritur kohën e kaluar në qeli dhe uljet e përfituara për sjellje të mirë në burg atij i mbeten edhe pak kohë nga shlyerja totale e dënimit.

Aishe Pojana
Pojana, 55 vjeçarja nga fshati Baldushk i Tiranës ka përfituar dje uljen e dy viteve nga dënimi me 11 vjet dhënë nga Gjykata e Tiranës, e cila e gjeti fajtore për vrasjen e bashkëshortit të saj dhe fshehjen e kufomës. Shkak për krimin e rëndë ishin bërë problemet sociale të familjes së tyre që vinin nga varfëria e tejskajshme. Pas arrestimit të nënës në banesën e rrënuar të familjes Pojana jetojnë 6 fëmijët e mitur të saj.


LISTA E TE FALURVE

Lirohen nga burgu
Abedin Spaho Reshlani
Agim Idriz Venari
Agron Zaim Xhaxhaj
Albano Veliko Hysesani
Albert Ndue Perleka
Albjon Agim Hodaj
Aleks Zef Raja
Aleksandër Fatosh Bojko
Alfred Refik Nanaj
Allaman Din Lika
Arben Kadri Harizi
Arben Tahir Rapaj
Artan Beqir Hysa
Artan Shan Fusha
Artimon Skënder Ahmetaj
Astrit(Kristo) Jovan Ziu(Papa)
Astrit Sadik Skacaj
Bedri Jonuz Basha
Besnik Agron Brokeri
Bilbil Mitat Peto
Blerina Sami Latka
Bujar Avdyl Cenolli
Bujar Hasan Leza
Buron(Burhan) Refat Buzi
Dallëndyshe Myslym Zaçaj
Danush Zenjel Hilaj
Ded Nikoll Dushku
Devis Nazmi Shurdhi
Dhori Pilo Gjino
Dilë Lek Marku
Dorjan Sefer Shkoza
Dylbere Andrea Toluli
Eduard Surja Tafçiu
Eduart Halil Skuka
Eduart Shaban Hatija
Edvin Petrit Balliu
ëngjëll Dilaver Xhoxhaj
Engjëllushe Nexhmi Truka
Ermal Hysen Kutolli
Ermir Pajtim Delia
Ernest (Anesti) Petrit Jaupi
Erges Fadil Ymeraj
Ervehe Mustafa Hysaj
Ethem Selim Danaj
Fatbardha Karafil Sula
Fatjon Ali Luzi
Fatjon Mustafa Drenofci
Fatmir Haxhi Berisha
Fatos Bajram Merko
Fatos Destan Murrja
Fiorentina Pasal Bombaj
Florjan Robert Qafa
Gazmir Kadri Porja
Gentian Azbi Saliaj
Gjergj Mihal Shtuni
Gjergji Thimi Sotiri
Gjin Lekë Stenaj
Hazis Musa Duka
Irfan Bedin Kamberaj
Irma Rexhep Rexhepi
Ismail Ibrahim Zili
Julian Qazim Bija
Jurgen (Briken) Hysni Havalja
Klodian Muharem Shehu
Leonard Enver Lushaku
Leonard Lulo Veliu
Leonard Mezan Karafili
Lorenc Bajram Merko
Lulash Ndue Qarri
Manushe Halil Meçaj
Maradona Bari Shametaj
Marie David Nallbati
Marjeta Halim Visha
Mezan Qerim Alushi
Mimoza Hodo Osmani
Migena Femi Kallaverja
Miri Pal Ndoj
Mrika Gjon Prendi
Nafije Fadil Lika
Neada Vangjel Kacijanis (Kota)
Nezir Arif Ferati
Nezir Elmas Dylja
Njazi Dervish Mahilaj
Olsi Bashkim Leka
Petrit Dervish Mema
Ramadan Haxhi Lika
Sadik Ismail Kabili
Sahade Faik Jella
Saimir Bujar Sadushi
Servet Jemin Kojdhelaj
Shpëtim Hekuran Daka
Sokol Pullumb Gjikaj
Sokol Ylli Liçi
Sokol Zarif Buzi
Sonila Safet Dinoshi
Spartak Mustafa Ismaili
Spiro Jorgji Xhokalliu
Sulltane Ali Vladi(Koleci)
Tatjana Alush Basha
Urim Hysni Picari
Vangjel Jani Sheqi
Vasil Mihallaq Ndrijo
Verije Izet Nuredini
Viliam Zoto Kapllanaj
Viktorina Kurt Murani(Suçi)
Violeta Qazim Danieli
Vladimir Fran Mema
Xhevat Veri Koburja
Xhevdet Shefqet Troplini
Zana Zihni Shoshari
Zenepe Gjysho Selamaj

Falja e gjobave
të gjykatës
Agim Mustafa Stafhasani
Aleksandra Sotir Kordalli
Ardian Ramazan Rabia
Avni Nezir Torra
Butjan Hajri Kapa
çaush Hysen Xhani
Dritan Isuf Braho
Enver Ramadan çocka
Ilir Astrit Beqaj
Leonard Nexhat Nasufi
Nertila Kudret Haldeda
Pëllumb Halit Bengaj
Sefer Ismail Muka
Valdete Fatmir çela


Falen burgu i mbetur
e gjobat
Krenar Hazis Pipa
Mehmet Murat Maçi
Reshat Xhevit Zekthi


Ulje dënimi
Adriatik Jaho Zhuka, i falen 2 vjet.
Adriatik Kadri Xhogu, i falen 5 vjet.
Agim Banush Xhika, i falen 2 vjet.
Agim Hair çuçaj, i falen 4 vjet.
Agim Ismail Elqeni, i falen 3 vjet.
Agim Musli Abazi, i falen 2 vjet.
Agron Ahmet Sula, i falen 2 vjet.
Agron Rrapi Todri, i falen 3 vjet.
Agron Tahir Tresa, i falen 5 vjet.
Aishe Sali Pojana, i falen 2 vjet.
Afërdita Haxhi Mërkuri, i falen 2 vjet.
Afërdita Skënder Nakoleci, i falen 2 vjet.
Albana Osman Zenelaj, i falet 1 vit.
Albert Jonuz Nuzi, i falen 5 vjet.
Aleksandër Pashk Sherri, i falen 5 vjet.
Aleksandër Tajar Xhelo, i falen 2 vjet.
Alfred Can Peposhi, i falen 2 vjet.
Algert Idriz Hyka, i falet 1 vit.
Ali Murat Ibrahimi, i falet 1 vit.
Ali Vath Boja, i falen 2 vjet.
Alketa Qamil Shaqiri, i falen 2 vjet.
Altin Muharrem Korro, i falen 3 vjet.
Altin Osman Luzi, i falen 2 vjet.
Altin Sami Fraholli, i falen 2 vjet.
Altin Fran Shkrepi, i falen 2 vjet.
Alush Mersin Gjata, i falen 2 vjet.
Arben Hekuran Keci, i falen 2 vjet.
Arben Ramiz Lika, i falen 2 vjet.
Ardian Haki Bami(Bani), i falen 2 vjet.
Arjan Qani Sina, i falen 4 vjet.
Arsela Zhdanov Zana (Veli), i falet 1 vit.
Artan Hysen Hidri, i falen 2 vjet.
Artan Syrja Koka, i falen 2 vjet.
Artur Fatmir Hysa, i falen 2 vjet.
Artur Fiqeri Voci, i falen 2 vjet.
Artur Izet Velaj, i falen 2 vjet.
Artur Lavdrim Memajdini, i falet 1 vit.
Artur Qatip Zhupa, i falet 1 vit.
Astrit Haxhi Kurmemaj, i falen 2 vjet.
Aurel Petrit Hysi, i falen 2 vjet.
Baftjar Sadik Gjana, i falen 2 vjet.
Baki Bejko Kapllani, i falet 1 vit.
Bardhyl Ferik Muço, i falen 3 vjet.
Bashkim Azem Bashukaj, i falen 2 vjet.
Bashkim Baki Taka, i falen 2 vjet.
Besim Gafurr Hoxha, i falen 2 vjet.
Besnik Xhevair Canaj, i falen 5 vjet.
Besnik Gani Keta, i falen 2 vjet.
Besnik Preng Kola, i falen 2 vjet.
Besnik Shahin Kreci, i falen 2 vjet.
Bilal çoban Lushkaj, i falen 3 vjet.
Bilbil Shefki Morina, i falet 1 vit.
Bledar Përparim Cane, i falen 2 vjet.
Bledar Petref Balliu, i falen 2 vjet.
Blerim Ferik Muço, i falen 3 vjet.
Blerjan Preng Pjetri, i falet 1 vit.
Boro Murat Zhivaraj, i falen 2 vjet.
Bujar Foto Bardhi, i falen 2 vjet.
Bujar Goro Xhuvani, i falet 1 vit.
Dava Preng Nikolli, i falen 2 vjet.
Dejvis Luan Koleci, i falet 1 vit.
Dëshira Kadri Marku(Noka), i falen 4 vjet.
Dhimitër Vangjel Duka , i falen 2 vjet.
Dhurim Enver Logli, i falen 3 vjet.
Dilaver Hamit Qordja, i falen 2 vjet.
Ditere Avdyl Liçolli, i falen 3 vjet.
Durim Kadri Tafa, i falen 2 vjet.
Edi Skënder Goce, i falet 1 vit.
Edison Rahman Kosova, i falet 1 vit.
Edmond Astrit Zani, i falen 2 vjet.
Edmond Petrit Llagami, i falen 2 vjet.
Edmond Yzedin Pasho, i falen 3 vjet.
Eduart Andon Jorgji, i falen 4 vjet.
Eduart Hadil Ramaj, i falen 3 vjet.
Ejup Fahri Smajli, i falen 2 vjet.
Elibion Ylli Cenaj, i falen 3 vjet.
Elis Gani Gjypi, i falen 2 vjet.
Elvira Safet Bazanji, i falen 4 vjet.
Enkeled Sulejman Neziri, i falet 1 vit.
Entela Ali Saranjezi(Tafa), i falen 4 vjet.
Erjon Robert Veizi, i falet 1 vit.
Ermal Balil Miho, i falen 2 vjet.
Ermal Kujtim Sinani, i falen 2 vjet.
Ermal Ramiz Rrapaj, i falet 1 vit.
Ervin Hekuran Shemuni, i falen 2 vjet.
Hedije(Edije) Xhevair Kullaku, i falen 4 vjet.
Fatime Haki Xhafa, i falet 1 vit nga.
Fatmir Riza Mulgeci, i falen 2 vjet.
Fatmir Xhemal Tusha, i falen 2 vjet.
Fiqiri Sabri Hajdari, i falet 1 vit.
Fisnik Ilir Rrugija, i falet 1 vit.
Fisnik Nustret Logli, i falet 1 vit.
Fitim Azem Kërxhaliu, i falen 2 vjet.
Fitim Enver Logli, i falen 3 vjet.
Flamur Bedri çakmashi, i falen 2 vjet.
Floresha Neki (Boni) Dragoti, i falen 6 vjet.
Floresha Rruzhdi Hoxha, i falen 2 vjet.
Florian Ramiz Metalla, i falen 2 vjet.
Fran (Pal) Lekë Gjolaj, i falen 2 vjet.
Fullanxa Ramazan Mesi, i falet 1 vit.
Genci Sami Hamzaj, i falet 1 vit.
Gentian Veis Sinomema, i falen 2 vjet.
Gëzim Ali Zeneli, i falen 2 vjet.
Gëzim Faik Kullolli, i falen 3 vjet.
Gëzim Fran Mani, i falet 1 vit.
Gëzim Kol Naçaj, i falen 2 vjet.
Gëzim Luto Pashaj, i falen 2 vjet.
Gjergj Pjerin Cukali, i falet 1 vit.
Gjergj Preng Rica, i falen 4 vjet.
Gracian Ylli Morava, i falen 2 vjet.
Guxim Beqir Kortoçi, i falen 3 vjet.
Hair Hekuran Rizai, i falen 2 vjet.
Hajrie Idriz Cepi (Hoxha), i falen 2 vjet.
Hakik Xhetan Rina, i falen 2 vjet.
Halil(Vasil) Ali Gjyla, i falen 2 vjet.
Hamit Shemsi Meçkaj, i falen 2 vjet.
Hekuran Abdi Turiçi, i falen 3 vjet.
Hilmi Isuf Isufaj, i falen 2 vjet.
Hyqmet Hasan Xhani, i falen 3 vjet.
Hyqmet Ramazan Pisha, i falen 2 vjet.
Hysen Haxhi Hajdari, i falen 2 vjet.
Hysni Mehmet Tara, i falen 2 vjet.
Ilir Abdyl Naska, i falen 2 vjet.
Ilir Ferid Skënderi, i falen 2 vjet.
Ilirjan (Ramadan) Hysen Koboçi, i falen 2 vjet.
Ilirjan Daut Sufja, i falen 4 vjet.
Ilirjan Selfo Alinani, i falen 2 vjet.
Iljaz Tahir Bega, i falen 10 vjet.
Irena Shpëtim Ziri, i falen 4 vjet.
Islam Zenel Veshti, i falen 2 vjet.
Islam Zylo Bushi, i falen 2 vjet.
Jani Myslim Tollozhina, i falet 1 vit.
Jani Thanas Prifti, i falet 1 vit.
Jorgo Jetnor Zguri, i falen 2 vjet.
Jorgo(Mehmet) Mustafa Shkëmbi, i falen 2 vjet.
Jorgo Niko Kordalli, i falen 2 vjet.
Katerina Zef Qytetaj(çuni), i falet 1 vit.
Kleant Bashkim Belba, i falet 1 vit.
Klodian Astrit Merko, i falet 1 vit.
Kreshnik Ashar Xhemaj, i falen 2 vjet.
Kreshnik Bashkim Brahimi, i falen 2 vjet.
Kreshnik Deli Danaj, i falen 3 vjet.
Kujtim Ali Biraçi, i falen 2 vjet.
Kujtim Shemzi Laliçi, i falet 1 vit.
Lavdi(Lavdërim) Ahmet Shaba, i falet 1 vit.
Lazim Shaqir Kozi, i falen 2 vjet.
Leonardo Luftar Fishekaj, i falen 2 vjet.
Lena Gjelosh Rrukaj, i falen 2 vjet.
Lindita Bejdo Zhuka, i falet 1 vit.
Luan Hasan Qokthi, i falet 1 vit.
Luan Ndue Gega, i falen 2 vjet.
Lule Ndue Jaku, i falet 1 vit.
Lutfije Qani Rexhepi, i falen 2 vjet.
Majlinda Axhem çaushaj, i falen 2 vjet.
Maksim Sulo Cenokaçi, i falen 2 vjet.
Mariglen Vasfi Veliterna, i falen 2 vjet.
Marin Pal Vathaj, i falen 2 vjet.
Marjan (Emiljan) Vlash Lukaj, i falen 2 vjet.
Marjan Prendash Lugaj, i falen 2 vjet.
Masar Selman Meli, i falet 1 vit.
Mateo Behar Hyska, i falen 2 vjet.
Mehmet Shaban Brahimi, i falet 1 vit.
Merita(Mirjeta) Muhamet Bregu (Lamaj),
i falen 4 vjet.
Meliha Xhemal (Hyka) Gashi, i falen 2 vjet.
Minella Pal çako, i falet 1 vit.
Mrika Gjoke Ndoci, i falet 1 vit.
Muhamed Kasëm Haxhiu, i falen 2 vjet.
Muke Hajrulla Caka, i falen 2 vjet.
Mustafa Hasan Xheka, i falen 2 vjet.
Myftar Skënder Saliko, i falen 3 vjet.
Myslim Llej Lika, i falen 2 vjet.
Nafail Astrit Boci, i falet 1 vit.
Naim Islam Avdiu, i falen 2 vjet.
Nasi Thoma Nito, i falen 2 vjet.
Nazmi Enver Demaj, i falen 2 vjet.
Nderim Belul Deliu, i falet 1 vit.
Ndoc Mark Aliaj, i falen 3 vjet.
Ndrec Frrok Doda, i falen 2 vjet.
Neritan Lavdosh (Jorgji)
Qejvanaj (Nasta), i falen 3 vjet.
Nik Prend Shtjefni, i falet 1 vit.
Nikolin Fran Shkrepi, i falen 3 vjet.
Nikolla Ilo Panariti, i falen 2 vjet.
Nulifer Zulkifli Elezi, i falen 3 vjet.
Nurije Halil Facaj, i falen 3 vjet.
Osman Ismail Foçi, i falen 2 vjet.
Pajtim Azbi Hysenaj, i falet 1 vit.
Pal Gjin Ndreca, i falen 2 vjet.
Panajot Nuri Rusta, i falen 2 vjet.
Patriot Hylsi Zyberaj, i falen 2 vjet.
Paulin Pjetër Doçaj, i falet 1 vit.
Petrit Frrok Prendi, i falet 1 vit.
Petrit Gjok Marku, i falet 1 vit.
Petrit Halil Mustafa, i falen 2 vjet.
Petrit Zylyf Merja, i falen 2 vjet.
Pranvera Qemal Manjani, i falen 5 vjet.
Preng Kol Matrizi, i falen 2 vjet.
Ramadan Elez Bala, i falen 2 vjet.
Ridvan Minella Lera, i falen 2 vjet.
Robert Iljaz Vila, i falen 2 vjet.
Robert Sino Gerdhuqi, i falen 2 vjet.
Rolanda Enver Daja (Abazi), i falet 1 vit.
Roland çelë Gjyriqi, i falen 2 vjet.
Roland Xhelo Mahmuti, i falet 1 vit.
Rrahmi Eqerem çocka, i falen 2 vjet.
Saimir Rexhep Bleta, i falen 2 vjet.
Sel (Selami) Zagoll Muçi, i falen 4 vjet.
Selfo Veledin Driza, i falen 2 vjet.
Shkëlqim Ibrahim Gjoka, i falet 1 vit.
Shkëlzen Mexhit Jovani, i falen 2 vjet.
Shpëtim Hazret Nezaj, i falet 1 vit.
Shpëtim Tahir Kapedani, i falen 3 vjet.
Shpresa Demir Rushiti (Nazifi), i falen 3 vjet.
Sined Preng Kola, i falet 1 vit.
Skënder Rexhep Kulla, i falet 1 vit.
Skënder Sinan Baza, i falet 1 vit.
Sokol Gjeto Jaku, i falen 2 vjet.
Sokol Nikoll Mujaj, i falen 2 vjet.
Sokol Zeqir Uxhi, i falet 1 vit.
Spartak Hajdar Krasniqi, i falen 2 vjet.
Taulant Muhamet Kapllanaj, i falet 1 vit.
Tonin Preng Marku, i falen 2 vjet.
Urim Hajdar Bajrami, i falet 1 vit.
Valbona Myfti Frashëri i falen 2 vjet.
Valmira Njazi Mahmutaj, i falen 2 vjet.
Vasilika (Bosilka) Gico Mazniku, i falen 2 vjet.
Vatë Sokol Bregu, i falet 1 vit.
Vehbi Manur Alimuça, i falet 1 vit.
Vezire Sul Sina, i falen 2 vjet.
Vladimir Bexhet Borakaj, i falet 1 vit.
Vladimir Hamdi Basha, i falen 2 vjet.
Xhevahir Halil çupi, i falen 2 vjet.
Ylbert Isuf Bullar, i falen 4 vjet.
Ymer Ahmet Lushaj, i falen 2 vjet.
Ymer Riza Alushi, i falen 2 vjet.
Ymer Shaban Pjetri, i falen 2 vjet.
Ymer Yzedin Bakaj, i falen 3 vjet.
Zamira Adem Fresku, i falen 3 vjet.
Zenepe(Zepe) Smajl Kurtulaj, i falen 2 vjet.
Zef Marash Pjetri, i falen 3 vjet.