Vetem 165 per qind e te gjithe gjermaneve jane me te rinj se 18 vjec. Dhe te gjitha shenjat flasin per ate qe ky trend me me pak femije do te vazhdoje te jete vazhdimisht. Ne vendet e tjera europiane si Franca Britania e Madhe apo Holanda shifrat e femijeve perbejne mbi 20 per qind te popullsise. Ne Turqi eshte gati cdo i treti banor me i ri se 18 vjec.Nderkohe qe numri i lindjeve ne Gjermani ulet rritet varferia. Prej vitit 1965 numri i lindjeve pothuajse eshte pergjysmuar per vit nga 13 milione ne 680.000. Numri i femijve qe konsiderohen si te varfer eshte rritur ne 16 here. 15 per qind e femijeve ne Gjermani sipas nje studimi te Zyres Federale te Statistikave qe u publikua ne gusht te 2011 jane te varfer apo te rrezikuar nga varferia. Shumica prej tyre jetojne ne familje me nje prind te vetem. Me shume se cdo i treti femije qe rritet vetem nga nena ose babai konsiderohet si i rrezikuar nga varferia.fare quhet varferiPer numrin e femijeve te varfer ne Gjermani ka te dhena te ndryshme kryesisht per shkak te perkufizimeve te ndryshme te termit i varfer. Perkufizimi qe paraqet raporti Si jetojne femijet ne Gjermani i Zyres Federale te Statistikave eshte i bazuar ne nje konvente te percaktuar ne nivel te BE-se. Sipas saj femijet konsiderohen si te varfer kur prinderit e tyre kane ne dispozicion me pak se 60 per qind te te ardhurave mesatare te nje familje.Per Republiken Federale pragu i rrezikut nga varferia eshte kur fitohen 11.151 euro ne vit ose 929 euro ne muaj. Per Organizaten per Zhvillim dhe Bashkepunim Ekonomik ne Europe OECD varferia fillon kur ne dispozicion eshte 50 per qind e te ardhurave mesatare duke bere keshtu qe varferia e femijeve te bjere ne Gjermani ne 8 3 per qind. Kombet e Bashkuara megjithate flasin per 25 milione femije nen kufirin e varferise ne Gjermani.Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Studim i OECD-se per varferine e femijeve. Nuk llogariten vetem te ardhuratPervec vleresimit te te ardhurave statistikore jane edhe dy fusha te tjera qe do te ndikojne ne perkufizimin e varferise E ashtuquajtura e ardhur ekuivalente llogarit efektin e kursimevem qe kane per shembull familjet kundrejt personave single.Ne Irlande pervec te ardhurave per matjen e varferise vlejne edhe tiparet dalluese qe percaktojne nje standart minimal jetese. Keto perfshijne nder te tjera mundesite per nje vakt ngrenieje te ngrohte cdo dite ose mjete per te ngrohur nje banese. Kush nuk arrin dy nga shtate karakteristikat e percaktuara bie nen te ashtuquajturen varferi privimi.Varferia ne Gjermani dhe vende te tjeraVarferia ne Gjermani ndryshe nga ajo ne pjese te tjera te botes jo gjithmone do te thote uri dhe etje. Varferi ne Gjermani shpesh do te thote te mos ushqehesh aq mire sa te tjeret te kesh mundesi jo te mira per arsimim dhe me pak qasje ne mundesite per kalimin e kohes se lire. Sidomos mundesite e nje arsimimi ne kushte te keqia cojne ne nje trashegim te varferise.Bildunterschrift Groszligansicht des Bildes mit der Bildunterschrift Ne Gjermani te varferit nuk vuajnegjithnje urine por problemet sociale mbeten te mprehta.Vendimtare per standartin e jeteses eshte natyrisht niveli i mireqenies se nje vendi. Ne nje vend te pasur si Gjermania eshte e mundur qe me te ardhura relativisht te ulta te jetohet me mire se sa ne ne ato vende me pak te pasura. Ndersa ne Gjermani me rreth 11.000 euro ne vit konsiderohesh si i varfer ne te ardhura tashme ne Portugali pershembull me rreth 6.000 euro te ardhura ne vit nuk je me i varfer.Por pavaresisht realtivitetit te perkufizimit te varferise permes ketyre shifrave njerezit ne Portugali mund te ndjehen me mire se sa gjermane me me pak te ardhura sepse lidhjet e brendshme familjare dhe kushtet sociale ndikojne fuqimisht ne rastet e vecuara. Kontrasti eshte dramatik kur hedh syte ne shifrat e varferise ne bote Ne gjithe boten jetojne rreth 26 miliarde njerez me me pak se dy dollare ne dite rreth nje miliard nga ata jetojne me me pak se nje dollar ne dite. Vecanerisht serioze eshte varferia ne Azine Jugore si dhe ne vendet afrikane ne Saharen jugore. Aty tre te katertat e njerezve jetojne me me pak se dy dollare ne dite. Kjo menyre e varferise nuk mund te relativizohet me asgje.Autor Gnter Birkenstock / Mimoza KelmendiRedaktoi E. Xhani