Londër, 16 gusht NOA-Është ndarë nga jeta në moshën 94 vjeçare, kitaristi Les Paul.

Ai ishte ndër emrat më të spikatur të muzikës rrok, jo si kompozitor apo këngëtar i kësaj rryme, por si krijuesi i kitarës elektrike.Në vitin 2006 fitoi dy çmime Grammy për albumin e tij të fundit të cilin e hodhi në treg për 90 vjetorin e tij.

Les Paul, shpiku kitarën elektrike në fund të viteve 1940.

Ai përshtati një kitarë së bashku me një amplifikator, dhe nisi të jepet koncerte ku të mundte.

Pjesmarrja e tij e parë nëpër klube me një instrument të tillë u quajt çmenduri, por më vonë emrat më të njohur të muzikës si Pete Townsend i grupit The Who, Xhimi Peixh i Led Zeppelin apo Al DiMeola, interpretuan nisur nga kitarat e ideuara prej tij.

Në vitin 1952, Gibson Guitars nisi të prodhonte kitarat e krijuara nga Les Paul.

Por ai la gjurmë në industrinë e muzikës edhe si producent muzikor.

Ai regjistronte të gjithë instrumentat dhe zërat për një këngë, dhe më pas arrinte ti miksonte dhe ti përpunonte ato.

Ai ka fituar rreth 36 albume të arta dhe ka arritur 11 herë të renditet në vend të parë të klasifikimeve me këngët e tij, sëbashku me gruan e tij të parë.

Disa prej këngëve të tij më të spikatura janë Vaya Con Dios, Hoë High the Moon, Nola etj.

Gjatë viteve, kitarat e shpikura nga les Paul ishin më të përdorurat në industrinë e muzikës.

Në vitin 2005, shtëpia e ankandeve Kristi shiti një kitarë Les Paul të vitit 1955 për 45,600 dollarë.

m.i/NOA

 

 

 var _JOOMLACOMMENT_MSG_DELETE = "Are you sure you want to delete this comment?"; var _JOOMLACOMMENT_MSG_DELETEALL = "Are you sure you want to delete all comments?"; var _JOOMLACOMMENT_WRITECOMMENT = "Shkruaj nje koment"; var _JOOMLACOMMENT_SENDFORM = "Posto"; var _JOOMLACOMMENT_EDITCOMMENT = "Edit comment"; var _JOOMLACOMMENT_EDIT = "Edit"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE = "Ju lutemi shkruani ne hapesiren e komentit"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE_CAPTCHA = "Ju lutemi shkruani kodin anti-spam qe shihni ne imazh"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE_CAPTCHA_FAILED = "Kodi anti-spam u shkrua gabim. Ju lutemi shkruani kodin anti-spam qe shihni ne imazh"; var _JOOMLACOMMENT_FORMVALIDATE_EMAIL = "To be notified, please enter your email"; var _JOOMLACOMMENT_ANONYMOUS = "Anonymous"; var _JOOMLACOMMENT_BEFORE_APPROVAL = "Your comment has been queued for moderation by site administrators and will be published after approval."; var _JOOMLACOMMENT_REQUEST_ERROR = "Request failed"; var _JOOMLACOMMENT_MSG_NEEDREFRESH = "";jQuery.noConflict();

Komente
Shto komentin tendjQuery(document).ready(function(){
jQuery("a.JOSCJQstretchertoogleFORM").click( function(){
jQuery("#JOSCJQstretcherFORM").slideToggle(500);
return false;
} );
});


Shkruaj nje koment
Emri:


Email: (jo i detyruar)


 

Titulli: 

Ju lutemi shkruani kodin anti-spam qe shihni ne imazh


function JOSC_afterAjaxResponse(action) {
switch(action) {
case 'show':
case 'response_reply':
case 'response_edit':
case 'response_quote':
jQuery("#JOSCJQstretcherFORM").slideDown();
return 0;
break;

case 'hide':
case 'response_editpost':
case 'response_posted':
case 'response_approval':
jQuery("#JOSCJQstretcherFORM").slideUp("fast");
return 0;
break;
default:
return 0;
}
}
if (window.document.URL.indexOf("#CommentForm")